Zo breekbaar als glas!

Glas heeft de reputatie van fragiel en breekbaar te zijn. Vincent Kompany bijvoorbeeld werd bij de start van zijn carrière door de supporters van Hamburg SV gedoopt tot ‘der gläserne Mann’, de man van glas, omdat hij bij de minste verkeerde beweging gekwetst was. Maar klopt die breekbare reputatie van glas wel? We nemen het samen met jou even onder de loep.

Standaard vlakglas is inderdaad bijzonder breekbaar, maar er zijn verschillende technieken om glas veilig en quasi onbreekbaar te maken. De meest spectaculaire toepassing is kogelvrij glas, maar de meest courante technieken zijn gelaagd glas en gehard glas.
 

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas wordt doorgaans ook veiligheidsglas genoemd en beide benamingen geven goed aan waarover het gaat.Gelaagd glas bestaat uit twee of meerdere glaslagen die verbonden zijn met één of meerdere PVB-folielagen. Die transparante folie zorgt ervoor dat wanneer het glas breekt, de glasscherven niet uit elkaar vallen, maar aan de folie vast blijven zitten. De meest gekende toepassing van gelaagd glas is ongetwijfeld de voorruit van een wagen. Zelfs na een bijzonder zware klap zal die voorruit wel barsten, maar nooit breken.
In de bouwsector wordt gelaagd glas gebruikt indien de veiligheid prioriteit nummer één is. Denk maar aan de glazen borstwering van een terras, glazen trappen, vloeren van glas, dakramen enz.
Een bijkomend voordeel van de onbreekbaarheid van gelaagd glas is het inbraakvertragend effect. De dikte van de glasplaten en de folie zijn de belangrijkste factoren voor de sterkte van je glaspartij.  Uiteraard moeten je profielen dezelfde weerstandkwaliteiten bezitten als de beglazing voor een optimale bescherming tegen inbraak.
 

Wat is gehard glas?

Gehard glas is glas dat door een thermische behandeling maar liefst vijf keer sterker is dan ‘normaal’ enkel of dubbel glas van dezelfde dikte.
Gehard glas is bijzonder stootvast en als er al een breuk ontstaat, valt de glasplaat uit elkaar in duizenden kleine korrels.Ook hier vinden we het meest bekende voorbeeld in de automobielindustrie. De zijruiten van een wagen zijn doorgaans van gehard glas en je hebt ongetwijfeld al beelden gezien van een ingebeukte zijruit die in ontelbare korrels uit elkaar valt.
Precies die kleine korrels verkleinen de kans op diepe snijwonden enorm en daarom is gehard glas ideaal voor glazen deuren of wanden, douchedeuren, bushokjes enz.


Op ieder potje past een dekseltje!

Door het juiste type glas te kiezen, gelaagd glas of gehard glas, de juiste dikte van het glas en de juiste dikte van de folie, kan je voor iedere toepassing in je bouwproject de veiligste optie kiezen.
Veiligheid behoort tot de basisfuncties van glas net zoals zonwerende, akoestische en isolerende functie. Deze zijn onderling combineerbaar met elkaar, op deze manier kunnen wij een meerwaarde voor de eindklant betekenen. Om te weten wanneer je veiligheidsglas moet voorzien, volgen wij de norm NBN S 23-002.