Oost – West, welk raam past best?

Je zou denken een raam is een raam en glas is glas, maar toch zijn er enkele basisregels waarmee je best rekening houdt bij het ontwerp van je raampartijen en de keuze van de juiste glaskwaliteit. Daarbij is vooral de oriëntatie van het raam een heel belangrijke factor. De kunst bestaat erin om in iedere situatie de thermische isolatie, de zonnewinsten en de natuurlijke verlichting te optimaliseren.


Het belang van natuurlijk licht kan niet genoeg benadrukt worden. Natuurlijk licht geeft rust en zorgt ervoor dat je alle voorwerpen in hun juiste kleurweergave ziet. Het is beter en aangenamer dan kunstlicht en regelt het bioritme van het menselijk lichaam. Het is bovendien gratis, het verontreinigt niet en is onuitputtelijk. Perfect duurzaam!

 

Noordelijke oriëntatie

Bij ramen die uitgeven op het noorden moet je in de zomer rekening houden met de lage inval van het zonnelicht bij dageraad en ’s avonds. Veel ramen op het noorden zorgen voor een koel licht dat zich goed verspreidt. Noorderlicht is ideaal licht om in te werken. Je keuken, je bureau, je atelier of knutselkamer, ... zijn dus zeker gebaat bij een raam gericht op het noorden. De noordkant is wel de koudste kant. Je kiest voor deze ramen dan ook best superisolerend of zelfs drievoudig glas, zodat je binnen geen last hebt van de koudestraling van het glas tijdens de koude dagen.

 

Zuidelijke oriëntatie

De zuidkant is uiteraard de zonnige kant. Ramen die op het zuiden gericht zijn, laten een warm en rechtstreeks zonlicht binnen dat met het verstrijken van het uur voortdurend verandert. Dat is bijzonder aangenaam in je leefruimtes, maar een goede zonwering aan de buitenkant – via een screen bijvoorbeeld – is zeker geen overbodige luxe. Dat geldt trouwens voor alle grote ramen die veel zonlicht krijgen. Niet alleen voor zuidelijke ramen, maar ook voor ramen die uitgeven op het zuidoosten en het zuidwesten. Zo vermijd je oververhitting en een airco die dure overuren moet draaien. Ideaal is de keuze voor een glassoort met een lage zontoetredingsfactor (de g-waarde) in combinatie met een min of meer hoge lichttransmissie (de LT-waarde). Dit klinkt misschien vrij technisch maar Group Ceyssens kan je hierin perfect adviseren.

 

Oostelijke en westelijke oriëntatie

Als je via ramen op het oosten en westen veel zonlicht wilt binnenhalen, dan moet je daar eerder voor lage, horizontaal geplaatste ramen kiezen. Zo vang je het hele jaar door natuurlijk licht tot diep in de woning als de zon laag staat.